Waar emoji’s eerst vooral op WhatsApp werden gebruikt, zien we ze nu bijna overal: van Facebook en Instagram tot LinkedIn en e-mailings. Het kan tegenwoordig allemaal. Emoji’s geven kracht aan een boodschap, zorgen voor duiding en stimuleren interactie. Maar ze kunnen in sommige gevallen ook een negatief effect hebben. Daarom geven we 8 do’s & dont’s voor het gebruik van emoji’s in een zakelijke context 😊.

Emoji do’s

✔️ Emoji’s in webcare

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van emoji’s een band stimuleert. Het maakt hetgeen wat je zegt menselijker, doordat de klant beter snapt wat je bedoelt. De toon is gezet. 😉 Wil je een relatie opbouwen met de klant? Gebruik ze in je webcare en creëer en versterk de online band.

✔️ Gebruik op LinkedIn

Emoji’s horen erbij, ook op LinkedIn. Het trekt de aandacht en kan net het verschil maken in hoe je iets bedoelt. Belangrijk: gebruik ze met mate en maak er geen kermisattractie van.

✔️ Om (re)actie uit te lokken

Reageren via emoji’s werkt heel gemakkelijk en snel. Denk maar aan de verschillende like-buttons op Facebook en LinkedIn. Daarnaast stimuleren emoticons in een uiting met call-to-action het overgaan tot actie – mits ze niet misplaatst zijn natuurlijk. Dus doe er je voordeel mee en implementeer dit bijvoorbeeld op je website of intranet.

✔️  Test de preview

Test je bericht altijd op verschillende apparaten en webbrowsers. Soms ziet een emoji er ineens heel anders uit, of wordt deze zelfs niet herkend. Het resultaat: een leeg vierkantje. Dat wil je natuurlijk niet.

 

Emoji dont’s

❌  Emoji’s in webcare

Een do en tegelijkertijd een don’t. Hoe kan dat? Als het gaat om reageren op een klacht of ander negatief bericht wil je deskundig over te komen. Emoji’s kun je beter achterwege laten in zo’n geval.

❌  Gebruik in e-mails

Uit onderzoek blijkt dat een smiley in een e-mail toch echt minder positief wordt ervaren dan een smiley op bijvoorbeeld social media. Sterker nog: vaak wordt er op een e-mail met emoticons minder uitgebreid gereageerd en wordt de afzender minder serieus genomen. Let op: dit ligt natuurlijk wel aan welke doelgroep je wilt bereiken.

❌  In Google advertenties

Google Ads houdt er absoluut niet van. Sterker nog, het schendt hun gebruikersvoorwaarden. Laat ze hier dus maar gewoon achterwege!

❌  Onduidelijke emoji’s

Gebruik alleen emoji’s waarvan je zeker weet dat de betekenis voor iedereen duidelijk is. Weet jij wat hiermee bedoeld wordt:🧚‍♂️🗼? Nee? Dan is het heel simpel: niet gebruiken.

 

Gebruik altijd je gezonde verstand

Ook na het lezen van deze do’s en dont’s is het belangrijk om goed na te blijven gaan of emoji’s bij je doelgroep passen, of ze écht een toegevoegde waarde zijn en of ze het beoogde effect hebben. De reden is heel simpel: emoticons maken een goed bericht beter, of een slecht bericht erger. Succes! 👍

IJzersterke social media posts met een juist gebruik van emoji’s? Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen. We brainstormen graag!